Historija

FK Moscanica clan je Druge lige Centar FBiH. Dolazi iz najvece MZ na podrucju Starog Grada po cemu je i dobila ime. Sjediste kluba je u ulici Sarajevkih Gazija 25. Osim seniora koji se takmice u kantonalnoj ligi Sarajevo, klub veliku paznju posvecuje i radu sa svojim omladinskim pogonom. Od ove godine u takmicarski dio ulaze i pjetlici godiste 2004 i takmicice se u lizi u organizaciji FSKS.

Na inicijativu fudbalskih entuzijasta Hajdarevic Haska i Geci Muhameda, dana 27. jula 2009g. odrzana je osnivacka skupstina UGFK Moscanica u sali os. Vrhbosna. Moramo napomenuti da je pomenuti dogadjaj bio i najvece okupljanje stanovnika ovog kraja od zavrsetka rata. Tog dana je osnovana FK Moscanica i od tada klub se konstantno razvija. Clanovi osnivacke skupstine su:

Iseric Enver, Lelo Mirsad, Cengic Salem i Hilmo Kovac.

U predsjednicku skupstinu izabrani su Iseric Enver a podpresjednik Lelo Mirsad. Izabran je i UO. Predsjednik UO je dr. Elvir Causevic.

Sve navedene osobe su dali veliki doprinos nastanku i klub je odmah pristupio takmicenju u drugoj kantonalnoj ligi Sarajevo. Prvu zvanicnu utakmicu SK Moscanica je odigrala 13. septembra protiv ekipe Hrid. Rezultat je bio 5:0 za FK Moscanicu. Strijelci su bili:

Celigija Dzenan 50.

Tafoli Faris 70.

Celigija Dzenan 71.

Fazlinovic Adin 80.

Tafoli Faris 89.

Odusevljenje na stadionu bilo je ogromno a utakmica je odigrana pred oko 300 navijaca.